Friday, December 12, 2014

Modni momenti 2014, Srbija

Bliži se kraj godine. Već neko vreme razmišljam da li da pokušam da sastavim listu nekakvih modnih trenutaka iz prošle godine. Problem je što u našoj zemlji pisanje o modi nije toliko razvijeno, ako izuzmemo poznate časopise u kojima su vrlo često predstavljeni editorijali, i snimanja posebno organizovana za izdanja časopisa. Naši modni blogeri uglavnom izveštavaju o sopstvenim modnim kombinacijama, dok dnevne novine i nedeljnici modu ne shvataju ozbiljno i obično je plasiraju u kategoriju zabava.

Međutim, shvativši da živimo u 21. veku, veku socijalnih medija, palo mi je na pamet da naše, isto kao i svetske zvezde, koriste svoje fejsbuk, tviter i ostale naloge kako bi se približili fanovima, i ispostavilo se da sam bila u pravu.

Sedoh ispred računara i provedoh nekoliko sati gledajući raznorazne fejsbuk profile, slike, izveštaje i slično. Izdvojila sam nekih dvadesetak tzv. "fashion forward" momenata. U pitanju su kombinacije naših poznatih ličnosti koje odudaraju od uobičajenog poimanja mode u Srbiji (usko, kratko, sjajno), i kombinacije koje oslikavaju i integritet i ukus, bar ponekad.

Ne treba zaboraviti da nisam u obzir uzimala baš sve javne ličnosti, ali sam se trudila da budem i realna i praktična. Npr. ako Seka Aleksić ima skoro 800 hiljada fanova na fejsbuku, morala sam pogledati šta je to u njenom ormaru. Odgovor je: svašta.

Jelena Karleuša 

JK obožava da postavlja svoje slike na fejsbuk. Ima ih preko stotinu, i ona vrlo rado deli slike svog garderobera. Iako joj je, nažalost, očigledan idol Kim Kardašijan, Jelena je nekoliko puta zaista uspela da nadmaši samu sebe.

Elegantna i moderna jesenja kombinacija
Hrabro i divno. U stilu Sare Džesike Parker.

Uvek moderno. Dvostruka džins kombinacija

Seka Aleksić

Još jedna veeeelika obožavateljka Kim Kardašijan, brenda Dolče&Gabana i pokazivanja svojih oblina, uspela je, međutim, da iznenadi čak i mene, velikog skeptika po pitanju njenog lika i dela.

Predivan kaput. Predivna boja.
Jako lepa suknja (haljina).
Nataša Bekvalac

Nataša Bekvalac važi za jednu od najpopularnijih dama u Srbiji, i evo nekih njenih zanimljivih kombinacija.

Haljina Mihano Mimosa
Haljina Kristina Bekvalac
Lena Kovačević

Predivna Lena Kovačević se ne pojavljuje tako često u medijima, ali ima upečatljiv stil.

Najmodernija boja proteklog leta u kombinaciji sa belim sandalama.

Nevena Božović

Nevena Božović je jedna od novijih zvezda koja je postala poznata zahvaljujući nastupu u Prvom Glasu Srbije, ali je njena pojava osvežavajuća. Bilo bi dobro kada bi se današnje tinejdžerske generacije ugledale na njen stil.

BuntovničkiAna Ivanović

Ana je definitivno najpoznatija dama na ovoj listi. Iako je obično viđamo u sportskim izdanjima, Ana voli modu, i njen stil van teniskog terena je za svaku pohvalu.

Haljina Roksande Ilinčić. Ne dopada mi se šminka, ali haljina je van svake konkurencije. Samo za hrabre.

Crno bela je bila hit kombinacija ove godine.
Lepršavo.
Na crvenom tepihu filmskog festivala u Dubaiju.

Ovo je moj izbor. Žao mi je što među našim poznatim ličnostima nema više dama koje bi se prikolnile stilu vojvotkinje od Kembriža, ali možda i toga bude u budućnosti.

Photo credit: Facebook profili: Jelena Karleuša, Seka Aleksić, Nevena Božović, Lena Kovačević, Nataša Bekvalac, Ana Ivanović

No comments:

Post a Comment